fallback

Г-7 призова за увеличаване на добива на петрол, за да се овладее поскъпването

Най-развитите икономики са готови да освободят петрол от стратегическите си запаси, за да се успокоят настроенията на пазара

09:10 | 29.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри от Г-7 призоваха страните производителки на петрол да увеличат добива, за да отговорят на търсенето, и предупредиха, че са готови да одобрят освобождаване на стратегически резерви, за да противодействат на завишените цени на петрола, които могат да навредят на световния растеж, съобщи Ройтерс.

"Ние сме готови да призовем Международната агенция по енергетика да предприеме необходимите действия, за да гарантира, че пазарът е напълно и своевременно снабден", заяви Г-7 в изявление.

"Настоящият растеж на цените на петрола отразява геополитически безпокойства и определени нарушения на доставките. Ние окуражаваме страните производителки на петрол да увеличат добива, за да отговорят на търсенето".

Цените на петрола се повишиха с приближаването на урагана Айзък към американското крайбрежие, отбелязва агенцията. Oколо 93 процента от производството на петрол в Мексиканския залив е блокирано, а осем рафинерии са решили да спрат или да намалят производството си с приближаването на урагана, показват данни на американското министерство на енергетиката.

Същевременно администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че се обсъжда освобождаване на част от стратегическия петролен резерв.

"Ние продължаваме да бдим за рисковете за световната икономика. В този контекст и предвид съществените рискове, предизвикани от завишените цени на петрола, ние наблюдаваме отблизо ситуацията на петролния пазар", се посочва още в изявлението.

Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Италия. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
fallback