fallback

Тропическата буря Айзък вдигна цената на петрола

Новата седмица започна с ново поскъпване на черното злато

11:34 | 27.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новата седмица започна с ръст в цената на петрола на борсите в САЩ и Лондон, като котировките записват най-голямото си увеличение за последните шест търговски сесии.

Като основни причини за това се посочват тропическата буря Айзък, която бушува в Мексиканския залив, както и авария, довела до затваряне на рафинерия във Венецуела, пише Bloomberg.

В часовете за електронна търговия в САЩ цената на лекия суров петрол с доставка през октомври се повиши с 1,6 на сто до 97,72 долара за барел. Постепенно ситуацията се стабилизира и ръстът на котировките се ограничи до 1,2 на сто.

През миналата седмица лекият суров петрол поскъпна с 0,2 на сто, а от началото на годината е записан спад от 1,8 на сто.

На борсата в Лондон брентът с доставка през октомври поскъпва с 1,1 на сто до 114,84 долара за барел, като на по-ранен етап котировките достигнаха 115,50 долара за барел.

Заради тропическата буря Айзък няколко компании евакуират служителите си от петролните платформи в Мексиканския залив. Това предизвиква нервност на пазара, тъй като в региона е съсредоточено производството на около 23% от петрола в САЩ и 44% от рафиниращите мощности на страната.

За поскъпването на черното злато допринесе и новината за експлозия в една от най-големите рафинерии във Венецуела, добавя Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
fallback