fallback

Цената на петрола с лек спад за сесията

Заради тропическата буря Айзък, която се очаква да прерасне в ураган, понижението на цената на лекия петрол остана ограничено

22:43 | 24.08.12 г.

Цената на петрола регистрира лек спад в последната за седмицата сесия.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец октомври изтриха 12 цента, или 0,1%, до 96,15 долара за барел.

Октомврийските контракти на сорта брент приключиха с понижение от 1,11 долара, или 1%, до 113,9 долара за барел на стоковата борса в Лондон.

Понижението на цената на черното злато остана ограничено заради тропическата буря Айзък, която настъпва през Карибите към Мексиканския залив, предаде Bloomberg.

BP и Royal Dutch Shell съобщиха, че започват да евакуират персонала си по нефтените платформи в региона, тъй като тропическата буря,  която в момента се отправя към  Хаити, може да прерасне в ураган.

Оливие Жакоб, управляващ директор на Petromatrix, коментира, че заради бурята производството на петрол в Мексиканския залив ще се свие с 2-3 млн. барела дневно.

По данни на американското енергийно министерство в Мексиканския залив е концентрирано около 23% от производството на нефт в САЩ и 7% - на природен газ. Около 44% от рафинериите в Щатите също са разположени в региона.

Спекулациите, че предстои намеса на Федералния резерв на САЩ, също поддържат цената на петрола по-висока. Засилват се очакванията, че американската централна банка ще предприеме нови стимули за икономическия растеж.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се повиши именно заради спекулациите за нови стимули от Фед.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември добавиха 10 цента до 1 672,9 долара за тройунция.

За седмицата цената на златото регистрира ръст от 3,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
fallback