fallback

Стачка вдигна цената на платината до 6-седмичен връх

В рамките на една седмица стойността на ценния метал се повиши с около 100 долара

14:32 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на платината скочи до шестседмичен връх. Снимка: Ройтерс

Кървавата стачка в мината за платина в Южна Африка доведе до повишаване на цените на благородния метал в понеделник до шестседмичен връх, предава Ройтерс. Тройунцията с цена от 1 477,50 долара вече е с повече от 0,9% по-скъпа отколкото в петък, като в рамките на една седмица цената се повиши с около 100 долара, 

Ако ситуацията в мината Марикана се успокои отново, има вероятност цените да спаднат значително, смята Питър Фунг, главен дилър на Wing Fung Precious Metals. "Търсенето на платина не е голямо", добавя той.

Операторът на мината Lonmin, третият по големина в света производител на платина, е поставил ултиматум на служителите си. Ако те не се върнат на работните си места до понеделник, ще бъдат уволнени. През миналата седмица по време на сблъсъци между полицията и протестиращите миньори бяха убити 34 демонстранти, 78 бяха ранени, а 259 са арестувани. Полицейският комисар Рия Фийега обясни, че силите на реда са били принудени да прибегнат до сила, за да се предпазят от демонстрантите. Сегашната стачка и сблъсъците засегнаха значително добива в мината, посочва AP. 

Протести в мината не за първи път водят до злощастни резултати. През 2011 г. след протести Lonmin уволняви около 9000 служители в мината, добавя BBC.

Цената на златото пък почти не се промени. Тя е с 0,2% по-висока от петъчната до 1619,54 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback