fallback

Capital Economics: Златото ще стигне 2 000 долара до края на годината

Вливането на нова ликвидност е само въпрос на време, което означава, че към благородния метал ще се насочат доста средства

20:59 | 17.08.12 г. 14
Автор - снимка
Създател

Цената на златото остава относително стабилна, като от началото на годината се е повишила с едва 3 на сто. Ако ситуацията се забази, то благородният метал ще запише най-слабото си представяне от 2001 година насам, показват данни на FactSet.

Търсенето на злато от Китай и Индия, иначе двата най-големи консуматора на злато в света”, е необичайно ниско през последните месеци, посочва Рос Страчан, анализатор на суровини в Capital Economics, пише MarketWatch.

„Въпреки това обаче ние очакваме нова ескалация на кризата в еврозоната, която да предизвика пренасочване на големи потоци към спасителния остров на златото, както и че търсенето в Китай ще се възстанови. Като резултат от това запазваме прогнозатаси благородният метал да поскъпне от сегашните 1 620 до 2 000 долара за тройунция до края на годината”, обяснява Страчан.

Други инвеститори, които показаха доверие в перспективите пред златото, са Джордж Сорос и Джордж Полсън, които са увеличили позициите си в борсово търгувани фондове, залагащи на физическо придобиване на метала.

Някои анализатори посочват, че с очакваното ново вливане на ликвидност от страна на водещите централни банки златото ще получи подкрепа.

„Поради факта, че вярвам в значителното вливане на нови средства, или печатането на пари, ще е нужно огромните дългове, натрупани от западните държави, да се управляват, което предвещава положителни перспективи пред златото в дългосрочен план. Единствената въпросителна е кога точно ще се случи това”, пипе Браян Лундин, редактор на Gold Newsletter.

Днес на борсата в САЩ златото с доставка през декември поевтиня минимално до 1 618 долара, с което записа седмично отстъпление с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
fallback