fallback

Брентът напредна до тримесечен връх от 114 долара за барел

Напрежението между Иран и Израел неутрализира данните за спад в търсенето на суровината

09:08 | 13.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола сорт брент се повиши до тримесечен връх тази сутрин. В основата на поскъпването се оказаха подновените страхове за сигурността на доставките на суровината, след като Израел направи пореден остър коментар по посока на Иран, пише Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера заяви, че всички заплахи за сигурността на страната са изключително малки на фона на опасността Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това бе изтълкувано като нов знак, че властите в Тел Авив са готови на военна операция срещу Техеран.

Коментарът на Нетаняху надделява в търговията и пазарите игнорират данните за забавяне на търсенето на петрол с оглед икономическите проблеми на Европа и САЩ. Така новата седмица започна с поскъпване на черното злато на електронните платформи на борсите в Лондон и Ню Йорк.

Търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през септември повиши цената си с над процент, достигайки 114,28 долара за барел. Това е най-високото ниво от 4 май насам. Постепенно настроенията се стабилизираха и рано сутринта българско време брентът се търгува за 112 долара за барел.

Лекият суров петрол, който се търгува в САЩ, поскъпва с 0,6 на сто до 93,60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 06.09.22 г.
fallback