fallback

HSBC: Златото ще достигне 1900 долара до края на 2012 г.

Икономическата несигурност, политическото напрежение и въпросителните около президентските избори в САЩ са фактори, които подкрепят цената на златото

16:04 | 03.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Златото вероятно ще се окаже един от малкото активи, които ще спечелят от политическите и икономическите сътресения в САЩ, докато Вашингтон се приближава към ръба на „фискалната пропаст“. Потенциално това може да доведе до ръст на благородния метал през есента на 2012 г., когато цената му може да достигне 1900 долара за тройунция, изтъкват анализатори на HSBC, цитирани от Bloomberg.

„Икономическата несигурност, геополитическото напрежение и въпросителните около президентските избори в САЩ през ноември теоретично са фактори, които подкрепят цената на златото. Ето защо на фона на анемичния икономически растеж и слабия долар златото трябва да се представи по-силно в края на годината“, се казва доклад на HSBC.

„До края на годината очакваме цената на златото да се качи над 1900 долара за тройунция“, прогнозират анализаторите. Според анализаторите до края на годината перспективата пред златото е позитивна независимо от настоящия спад вследствие на увеличените доставки и липсата на търсене в бижутерския сектор. HSBC препоръчва на инвеститорите да се доверят на златото, тъй като цената му ще се повиши поради опасенията за съдбата на еврото и долара. В същото време правителствата и централните банки се очаква да се намесят, за да гарантират стабилността на валутите си.

Други фактори за цената на златото са несигурността около европейската финансова криза и „фискалната пропаст“ в САЩ, която е на път да бъде достигната в края на 2012 г. Тогава щатското правителство ще трябва да реши дали да увеличи данъците и да наложи бюджетни ограничения – решение, което може да доведе до икономическо забавяне, сходно с това в Европа.

Традиционно златото е приемано като актив за убежище. От началото на годината обаче златото се представя слабо. Спрямо достигнатия през септември 2011 г. пик от 1920 долара за тройунция, цената на златото падна до около 1600 долара. Това кара анализаторите да си задават въпроса защо златото не поскъпва, докато инвеститорите търсят защита в подобна волатилна икономическа обстановка.

„От началото на кризата големите четири централни банки (Федералният резерв, Европейската централна банка, Английската централна банка и Японската централна банка) са напечатали около 9 трлн. долара – приблизително еквивалента на общата стойност на златото, което някога е било добивано“, се посочва в доклада.

Вместо до ръст на цената на златото, кризата в еврозоната и валутната несигурност доведоха до „противоречива динамика“ в реакцията на инвеститорите. В резултат цената на златото наистина се понижи, но не се срина.

„Все пак ние поддържаме нашата „бича“ прогноза за златото през втората половина на 2012 г. Очакваме нарастващото търсене сред централните банки и слабостта на долара да спомогнат за този ръст. Освен това пазарът ще обръща все повече внимание на проблема с „фискалната пропаст“ в САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 30.08.22 г.
fallback