fallback

Цената на сорта „Брент“ се насочва към 106 долара за барел

Суровината обаче е на път да запише най-сериозен седмичен спад за последния месец

17:50 | 27.07.12 г. 1

Цената на петрола от сорта „Брент“ се покачва към 106 долара за барел, подкрепена от надеждите за нови икономически стимули в САЩ след потвърждението за забавяне на икономическия ръст, съобщи Ройтерс.

Цената по фючърсите за доставка на „Брент“ през септември нарасна с 30 цента до 105,56 долара за барел, след като бе достигнала и 106,41 долара за барел.

Фючърсите за американския лек суров петрол регистрират минимална промяна до 89,39 долара за барел.

Въпреки днешното повишение цената и за двата типа петрол е на път да запише най-сериозен седмичен спад от месец насам.

Забавянето на ръста на американската икономика до 1,5% през второто тримесечие бе очаквано, но то би могло да накара американския Федерален резерв да налее допълнителни пари в икономиката чрез изкупуване на собствен дълг, прогнозират икономисти Подобен ход вероятно ще подтисне долара, тъй като тенденцията при валутата е да се движи в обратна посока на цената на суровини като петрола.

Европейската централна банка пък обеща да направи всичко възможно, за да запази еврото, подкрепяйки финансовите пазари и общата европейска валута.

„Финансовите пазари са свидетели на благоприятна комбинация от леко нарастващи риск апетити, тъй като притесненията за предстояща катастрофа в еврозоната намаляха, а перспективите за допълнителни стимули в САЩ нараснаха“, заяви Карстен Фритш, петролен анализатор във франкфуртския филиал на  Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
fallback