fallback

Опасенията за еврозоната натиснаха цената на петрола

Цената на златото също се понижи под натиска на поскъпващия долар на валутните пазари

22:40 | 23.07.12 г. 1

Цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво от повече от седмица в днешната сесия.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец септември изтриха 3,69 долара, или 4%, до 88, 14 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. От началото на годината цената се е понижила с 9,6%, изчислява Bloomberg.

В Лондон септемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 2,63 долара, или 2,5%, до 104,2 долара за барел.

Пазарните участници днес избягваха по-рисковите активи заради възобновените опасения за бъдещето на Гърция в еврозоната. Утре в Атина пристигат инспекторите на международните кредитори на страната, които трябва да направят оценка на финансовото й състояние и на изпълнението на целите, договорени в спасителната програма.

На базата на доклада на инспекторите Европейската комисия ще вземе решение дали да отпусне следващите траншове от спасителната помощ за Гърция.

Междувременно се появиха спекулации, че Международният валутен фонд (МВФ) може да се оттегли от финансирането за Гърция, ако се пристъпи към отпускането на допълнителна помощ за страната. От фонда по-късно опровергаха информациите, но това породи съмнения, че Атина може да обяви фалит още през септември.

Цената на петрола остана под натиск и заради очакванията, че икономическият ръст в Китай ще се забави за седмо поредно тримесечие.

Междувременно притеснения за инвеститорите създаде и ситуацията в Испания. Автономната област Валенсия поиска помощ от държавата, а според местните медии още 5 други провинции също са на път да потърсят финансова подкрепа от централното правителство. Същевременно лихвите по испанския дълг достигнаха рекордното ниво от 7,5%.

“Опасенията около европейската дългова криза засенчват всичко друго в момента”, коментира за Bloomberg Фил Флин, старши пазарен анализатор от Price Futures Group.

“Перспективата за дефлационна спирала отново е на дневен ред, особено заради признаците на забавяне на китайската икономика. Това е лошо за перспективите пред търсенето на стоки и особено на петрол”, обясни анализаторът.

Междувременно златото също поевтиня на стоковата борса в Ню Йорк под натиска на поскъпващия долар.

В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поевтиняха с 5,4 долара, или 0,3%, до 1 577, 4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 04.09.22 г.
fallback