fallback

Петролът приключи седма поредна сесия на печалба, достигайки двумесечен връх

Пазарът се концентрира върху геополитическите проблеми и никой не иска да задържи къси позиции за петрола, коментира анализатор

23:18 | 19.07.12 г. 1

Цената по фючърсите за американски лек суров петрол скочи днес, приключвайки сесията на най-високото си ниво от май насам в седмия пореден ден на печалба, след като трейдърите реагираха на внезапното избухване на напрежението в Близкия Изток, съобщи  MarketWatch.

Последната подобна силна серия за петрола бе през февруари.

Цената за доставките на суровината през август нарасна с 3,1% до 92,66 долара за барел.

„Има огромни опасения за Близкия Изток“, заяви Бил О`Нийл, управител в Logic Advisors в Ню Джърси. „Наблюдаваме пазар, който се концентрира върху геополитическите проблеми“, отколкото върху съотношението на търсенето и предлагането, добави той. „Никой не иска да запази къси позиции за петрола при настоящите обстоятелства“, категоричен е мениджърът.

Късно вчера израелските власти обвиниха Иран, че стои зад терористичния акт в българския град Бургас, популярен сред израелците като туристическа дестинация. При взрива загинаха най-малко 7 души, а ранените са десетки, което накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да заяви, че страната му ще отговори със сила.

В Сирия трима души от близкото обкръжение на президента на страната Башар ал Асад бяха убити при експлозия в столицата Дамаск. Макар страната да не е голям износител на петрол, близостта ѝ с онези, които са, бе достатъчна, за да разтърси пазарите.

Бензинът с доставка през август поскъпна с 1,9% до 2,94 долара за галон, докато горивото за отопление прибави 2,4% до 2,95 долара за галон.

Цената по августовските фючърси за природния газ се повиши с 0,9% до 2,99 долара за милион британски топлинни единици.

Днес от американската Администрация за енергийна информация съобщиха, че запасите от природен газ за работната седмица, приключила на 13 юли, са нараснали с 28 млрд. кубически фута, което е в долната част на диапазона, очакван от участниците на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
fallback