fallback

Цената на петрола се повиши след добрите данни за производството в САЩ

Подкрепа на цената оказаха и спекулациите за американските петролни резерви

22:31 | 17.07.12 г.

Цената на петрола регистрира ръст по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк заради спекулациите, че петролните резерви на САЩ са намалели през миналата седмица, както и заради данните за ръста на американското индустриално производство през юни, предаде Bloomberg.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поскъпнаха със 79 цента, или 0,9%, до 89,22 долара за барел.

Септемврийските контракти на сорта брент добавиха към цената си 85 цента до 104,22 долара за барел.

“Икономическите данни са доста добри и обрисуват по-добра картина за търсенето на петрол”, коментира пред агенцията Фил Флин от Price Futures Group. “Пазарът се подготвя за утрешния доклад на американското енергийно министерство за запасите от нефт и горива”, допълни той.

Пазарните участници прогнозират, че петролните резерви на САЩ са намалели до 377,4 млн. барела през миналата седмица. Анализатори очакват, че за сметка на това са се увеличили запасите от горива заради увеличението на производствения капацитет на рафинериите в страната.

Днес стана ясно, че индустриалното производство в Щатите е нараснало с 0,4% през юни спрямо май, докато очакванията бяха за ръст от 0,3%.

Подкрепа на цената на петрола оказаха и данните за строителния сектор. Доверието сред компаниите за жилищно строителство се е повишило през юли, което е още една индикация за подобрението на жилищния пазар.

Натиск върху цената обаче оказа изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който не спомена нищо за предстоящи икономически стимули.

След речта на Бернанке цената на златото се понижи по време на търговията на стоковата борса в Ню Йорк. Благородният метал със срок на доставка месец август поевтиня с 2,10 долара, или 0,1%, до 1 589150 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 05.09.22 г.
fallback