fallback

Цената на петрола се понижи за втори пореден ден

Златото също поевтиня заради скъпия долар и негативните настроения на пазарите

22:22 | 06.07.12 г.

Цената на петрола се отбеляза понижение за втори пореден ден, след като американското трудово министерство оповести разочароващи данни за новосъздадените работни места в страната.

В край на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поевтиняха с 2,77 долара, или 3,2%, до 84,45 долара за барел. От началото на годината лекият петрол натрупа загуба от 14%, а за тази седмица цената се е понижила средно с 0,5 на сто.

В Лондон августовските контракти на сорта брент поевтиняха с 2,54 долара до 98,16 долара за барел.

Днес американското министерство на труда съобщи, че през юни са били създадени 80 хил. нови работни места, докато анализатори очакваха те да бъдат поне 97 хил.

В допълнение управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард съобщи, че институцията ще преразгледа към понижение прогнозите си за глобалния икономически растеж за настоящата година. Актуализираните прогнози ще излязат след 10 дни.

“Данните за пазара на труда бяха изключително разочароващи. Американската икономика е в стагнация и едва ли може да се очаква нов ръст на търсенето на петрол”, коментира пред агенцията Фил Страйбъл от RJO Futures.

Според Джейсън Шенкер, президент на Prestige Economics LLC, пазарите не приемат добре данните за безработицата и пазара на труда в САЩ, но числата не са толкова лоши, че да предизвикат нов кръг от вливане на ликвидност.

Безработицата в Щатите все пак се задържа на 8,2% през юни, което съвпадна с очакванията на анализаторите.

Цената на петрола попадна под натиска и на негативните настроения на пазарите на акции и на валути. Акциите на Wall Street поевтиняват в днешната сесия, а доларът поскъпна до двегодишен максимум срещу еврото.

Същевременно цената на златото разшири спада си в днешната сесия и приключи с понижение за втори пореден ден. В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август изтриха 30,50 долара, или 1,9%, до 1 578, 90 долара за тройунция.

Златото не можа да устои на натиска на поскъпващия долар и засегнатите от червена вълна финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
fallback