fallback

Цената на петрола се оттласна от 8-месечното дъно

Пазарите се опитват да решат дали да калкулират в цените или не евентуална глобална рецесия, посочва анализатор

22:30 | 22.06.12 г. 2

Цената на петрола се отлепи от достигнатото 8-месечно дъно по време на днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поскъпнаха с 1,56 долара, или 2%, до 79,76 долара за барел. Въпреки това обаче контрактите изгубиха над 5% през седмицата заради масовите разпродажби след излизането на влошените данни за производството в САЩ, Китай и Европа.

Контрактите на сорта брент, които изтичат през август, поскъпнаха с 1,60 долара, или 1,8%, до 90,83 долара за барел в Лондон.

Оптимизмът на пазарните участници се повиши, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че облекчава условията си за кредитиране на банките от еврозоната и разширява обхвата на обезпеченията, които приема срещу заемите.

Цените на нефта бяха подкрепени и от новината за тропическата буря в Мексиканския залив, заради която започна евакуация на някои от платформите за добив на нефт, посочва Bloomberg.

“Пазарите се опитват да решат дали да калкулират в цените или не евентуална глобална рецесия”, коментира пред агенцията Майк Уитнър от Societe Generale. “Слабите икономически подхраниха опасенията за нова глобална рецесия”, допълва той.

Според Фил Флин от Price Futures Group след масовите разпродажби на вчера пазарите явно вече са калкулирали лошите новини. “За да достигнат цените нови дъна са необходими още лоши статистически данни”, коментира той.

Същевременно цената на златото също регистрира повишение в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поскъпнаха с 1,50 долара, или 0,1%, до 1 566,90 долара за тройунция.

Цената на златото обаче регистрира седмичен спад от 3,8%, което е най-лошият седмичен резултат от средата на декември 2011 г., отбелязва MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
fallback