fallback

Цената на петрола продължава да пропада

Черното злато губи позиции за четвърти пореден ден, в САЩ котировките паднаха до 8-месечно дъно

10:44 | 12.06.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола продължава да губи позиции. Този път в основата на понижението се оказа изказване на петролния министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими, според когото Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи производствените си квоти с цел компенсация на санкциите срещу Иран, пише Bloomberg.

В рамките на вчерашната борсова сесия в Лондон петролът сорт брент поевтиня с 2,1 на сто спрямо петък до 97,73 долара за барел. До сутринта фючърсите с доставка през август натрупаха загуба от още 0,7 на сто до 97,10 долара за барел.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юли изгубиха 1,7 на сто до 82,70 долара за барел. Това е най-ниското ниво на затваряне от 6 октомври насам. През нощта котировките изгубиха още 1,25 на сто до 81,67 долара за барел.

Посоката на движение на цената на черното злато регистрира няколко промени през изминалото денонощие. По време на борсовата сесия в Азия вчера, например, котировките достигнаха 86,64 долара за барел заради оптимизма, който се породи около Испания.

Той обаче бързо се изпари и отстъпи на страховете за развитието на европейската дългова криза в навечерието на парламентарните избори в Гърция.

На 14 юни предстои среща на страните от ОПЕК, като по време на нея трябва да бъде взето решение какви ще са производствените квоти на отделните страни до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
fallback