fallback

Петролът поскъпва трети пореден ден

Цената на златото се повиши до едномесечен максимум

22:23 | 06.06.12 г. 1

Цената на петрола се повиши за трети пореден ден заради спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме нови икономически стимули и надеждите Европа да предприеме допълнителни стъпки за преодоляване на дълговата криза, предаде Bloomberg.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юли поскъпнаха със 73 цента, или 0,9%, до 85,02 долара за барел, като преди това достигнаха интрадневен връх от 86,27 долара.

Цената на лекия американски суров петрол нарасна с 2,2% през тази седмица, след като на 1 юни достигна 8-месечно дъно.

В Лондон юлските контракти на сорта брент поскъпнаха с 1,89 долара, или 1,9%, до 100,73 долара за барел.

“Изглежда, че централните банки ще предприемат някои политики и може би ще видим още стимули за икономиката”, коментира пред агенцията Фил Страйбъл от RJO Futures.

Той обясни, че черното злато следва движението на други рискови активи, каквито са акциите, а днес индексите в Европа и САЩ отбелязват уверени ръстове.

Натискът на пазарите върху Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка за допълнителни стимули се засилва. Въпреки това днес Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основната си лихва от 1%, но ръководството й увери, че има готовност да реагира при необходимост.

Отстъплението от достигнатото ниво от 86 долара за барел лек американски суров петрол след публикуването на доклада на американското енергийно министерство за запасите от суров нефт в САЩ.

Данните показват, че през миналата седмица резервите от суров петрол са намалели със 111 хил. барела до 384,6 млн. барела, докато анализатори очакваха спад от поне 500 хил. барела.

Вътрешното производство на петрол се е увеличило до 6,25 млн. барела дневно, което е най-високо ниво от февруари 1999 г.

Междувременно цената на златото се повиши до едномесечен максимум заради по-слабия долар.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поскъпнаха със 17,30 долара, или 1,1%, до 1 634,20 долара за тройунция, съобщи MarketWatch.

“Въпросът е дали силата на златото е просто поемане на глътка въздух за момента, или се подготвя за ново сериозно поскъпване”, коментира пред изданието Ведан Мимани, портфолио мениджър на Atyant Capital Global Opportunities Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
fallback