fallback

Цената на петрола в подножието на 91 долара

Еврото регистрира най-голямата си седмична загуба от декември насам на валутните пазари

09:24 | 26.05.12 г.

Цената на петрола продължи възходящия си тренд, след като потребителското доверие в САЩ отчете ръст, а ядрената агенция към ООН доказа, че Иран е увеличил производството на обогатен уран, който може да бъде използван за ядрено оръжие, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 20 цента до 90,86 долара за барел по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк снощи.

Юлските контракти на сорта брент поскъпнаха с 28 цента до 106, 83 долара за барел в Лондон.

Вчера стана ясно, че индексът на Thomson Reuters/University of Michigan, който измерва потребителското доверие в Щатите, се е повишил до 79,3 пункта, което е най-високо ниво от 2007 г.

“Нарастващото потребителско доверие е основният двигател на пазара”, коментира пред агенцията Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Междувременно инспектори на ООН съобщиха, че Иран почти е удвоил доставките на обогатен уран от февруари насам. Според доклад на Международната агенция за атомна енергия обогатеният уран над 20% може да бъде използван за ядрени бомби.

“Подобни новини подчертават, че ядрените проблеми с Иран остават неразрешени”, коментира Джейсън Шенкер, президент на Prestige Economics LLC.

“Малко вероятно е Техеран да седне лесно и спокойно на масата за преговори и да разкрие информация по ядрената си програма”, допълни той.

Иран, който е вторият производител на суров петрол от Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК) след Саудитска Арабия, и световните сили се споразумяха следващия месец да се проведе нов кръг преговори по ядрената програма на Техеран. Преговорите ще продължат на 18 и 19 юни в руската столица Москва.

Междувременно еврото регистрира най-голямата си седмична загуба от декември насам. Единната валута пада за пета седмица срещу йената, което е най-дългата серия на загуби от октомври миналата година.

Еврото изтри 2,1% срещу долара на валутните пазари тази седмица до 1,2517 долара. Еврото докосна и нивото от 1,2496 долара за 1 евро – най-ниско ниво на единната валута от юли 2010 г., след като испанската провинция Каталуния поиска финансова помощ от централното правителство в Мадрид.

Единната валута падна и с 1,2% срещу йената до 99,75 йени за 1 евро, като за първи път от февруари еврото пропада под 100 йени.

Инвеститорите се разочароваха от резултатите от срещата на европейските лидери в Брюксел, която се състоя тази седмица. Не бяха обявени нови мерки за преодоляването на кризата в еврозоната, а германският канцлер Ангела Меркел заяви твърдата си позиция срещу емитирането на общи еврооблигации.

Доларовият индекс нарасна с 1,3% до 82,393, след като преди това докосна и нивото от 82,461, най-високо от септември 2010 г. Доларовият индекс отбелязва ръст за четвърта поредна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 07.09.22 г.
fallback