fallback

Петролът отново започва да поевтинява

Еврозоната и Китай са в основата на новото отстъпление на котировките

09:31 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола отново пое надолу, като в основата на низходящото движение се оказа продължаващата неяснота около бъдещето на Гърция. Натискът върху котировките бе подкрепен и от понижаването на прогнозата за ръста на китайската икономика, пише CNBC.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на лекия суров петрол с доставка през юли поевтиня с 1,01 долара до 91,85 долара за барел. През нощта котировките изгубиха още 0,85 на сто до 91,07 долара за барел.

В Лондон сортът брент с доставка през юли изгуби 40 цента до 108,41 долара за барел, а тази сутрин цената е 108,24 долара за барел.

За поевтиняването на суровината повлия понижаването на прогнозата на Световната банка за икономическия ръст в Китай през тази година. Новите очаквания са за нарастване на икономиката с 8,2 на сто, след като предишните очаквания бяха за 8,4 на сто.

Според анализатори спадът в цената на петрола се подкрепя и от сигналите за сделка между ООН и Иран по отношение на ядрената програма на Техеран.

Ден след приключването на разговорите в Техеран генералният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Юкия Амано заяви, че очаква постигането на сделка с Иран, съгласно която да се увеличи сътрудничеството по прегледа на ядрената програма на страната. Въпреки този известен напредък обаче той признава, че между преговарящите все още има сериозни разминавания.

Изказването на Амано дойде ден преди срещата между Иран и шестте ядрени сили, която ще се проведе в Багдад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
fallback