fallback

Цената на петрола се понижи с над 4% след данните за пазара на труда в САЩ

Пазарът осъзнава, че при забавяща се икономика и слабо търсене може да се удавим в океан от предлагане, коментира анализатор

19:17 | 04.05.12 г.

Цената по фючърсите за американски лек суров петрол се понижи до най-ниското си ниво от средата на февруари, след като данни на американското министерство на труда показаха, че икономиката на САЩ е създала по-малко работни места през април от очакваното, добавяйки притеснения за силата на икономическото възстановяване, съобщи MarketWatch.

Цената по доставките през юни се понижи с 4,2% до 98,21 долара за барел на борсата в Ню Йорк. За седмицата суровината губи над 6% от цената си.

„Данните за работните места бяха последната надежда за биковете. Сега пазарът осъзнава, че при забавяща се икономика и слабо търсене може да се удавим в океан от предлагане“, заяви Фил Флин, вицепрезидент на  PFGBest в Чикаго.

Новите работни места извън земеделския сектор в САЩ са нараснали само със 115 000 през април, показаха данните. Данните за март и февруари обаче бяха коригирани в посока към повишение.

„Няма начин да се даде задоволително обяснение за това съобщение, няма и извинение за тези данни“, смята Джеймс Кордиър, портфолио мениджър в Optionsellers.com във Флорида. „Американската икономика се забавя и вече никой не може да оспорва това“, добави той.

Разочароващите икономически данни обикновено увеличават опасенията за силата на икономиката и търсенето на петрол в САЩ, които са най-големият потребител на суровината.

Рекордно високото ниво на запасите също натежава върху пазара. В момента те са на 21-годишен връх след 6-то поредно регистрирано увеличение, обявено в сряда.

Цената по доставките на бензин през юни се понижи с 3,1% до 2,96 долара на галон, а тази на горивото за отопление намаля с 3,2% до 2,99 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 04.09.22 г.
fallback