fallback

Цената на петрола достигна 5-седмичен максимум

Данните за производствения сектор в САЩ подкрепиха поскъпването на нефта

22:21 | 01.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола достигна петседмичен максимум, подкрепена от данните за производствената активност в САЩ през април.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юни поскъпнаха с 1,29 долара, или 1,2%, до 106,16 долара за барел.

В Лондон юнските контракти на сорта брент добавиха 25 цента, или 0,2%, до 119, 72 долара за барел.

Днес Institute for Supply Management (ISM) съобщи, че индексът, измерващ производствената активност в САЩ, през април се е покачил до 54,8 пункта, докато анализатори очакваха ръст на индекса до 53 пункта.

“Реакцията на инвеститорите на тези данни показва, че пазарът е по-фокусиран върху развитието на икономиката, отколкото върху ситуацията в Иран”, коментира пред Bloomberg Дейвид Грийли от Goldman Sachs Group.

“Данните за производствения сектор бяха много добри и над очакванията. Това сигнализира за растеж, което означава, че търсенето на петрол ще се повиши”, допълни Фил Страйбъл от RJO Futures.

Данните на ISM разсеяха опасенията, че производственият сектор в САЩ се забавя, след като вчера Федералният резерв в Далас и в Чикаго обявиха по-слаби оценки на производствената активност в регионите.

Регионалните данни обаче показват известно забавяне на производствения сектор. Активността в сектора през април в региона на Ню Йорк например е отбелязала най-бавния си ръст от пет месеца. Забавяне е регистрирано и в региона на Филаделфия.

Пазарните участници с нетърпение очакват доклада на американското трудово министерство за пазара на труда, който ще излезе на 4 май. Анализатори посочват, че именно докладът на ведомството е предизвикал корекцията в цените на петрола през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 22.08.22 г.
fallback