fallback

Цената на петрола достигна едноседмичен максимум

Добрите данни за пазара на имоти в САЩ и слабият долар на валутните пазари подкрепиха поскъпването на черното злато

22:33 | 26.04.12 г.

Цената на петрола се повиши до едноседмичен максимум след доклада за предварителните договори за покупко-продажба на имоти, съобщи Bloomberg.

Подкрепа на цената оказа и ръстът на акциите, апетитът на инвеститорите за по-рискови активи, както и поевтиняващият на валутните пазари долар.

В края на сесията на борсата в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поскъпнаха с 0,4%, или 43 цента, до 104,55 долара за барел, като преди това докоснаха нивото от 104,92 долара. От началото на годината цената на лекия американски суров петрол се е повишила с близо 6 на сто.

В Лондон юнските контракти на сорта брент поскъпнаха с 0,6%, или 76 цента, до 119,88 долара за барел.

Черното злато се търгува над 100 долара за барел от декември миналата година заради опасенията за нарушаване на доставките, след като Европейският съюз и САЩ решиха да наложат икономически санкции на Иран.

Междувременно цената на златото достигна двуседмичен максимум, също подкрепена от по-слабия долар на валутните пазари и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме нова серия от стимули за икономиката.

Златото със срок на доставка месец юни поскъпна с 18,20 долара, или 1,1%, до 1 660,50 долара за тройунция, което е най-високо ниво на цената на благородния метал от 12 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 06.09.22 г.
fallback