fallback

Брентът с нов рекорд - повече от 200 дни се задържа над 100 долара

Комбинацията от ограничени доставки и нарастващо търсене изисква инвестиции във все по-скъпи технологии за добив

11:33 | 25.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Брентът счупи нов рекорд този месец, след като за първи път суровината се търгува над 100 долара за барел в продължение на повече от 200 последователни дни, пише FT.

През 2008 г., когато беше постигнат предния рекорд, брентът се търгуваше над 100 долара за барел 170 дни, припомня изданието.

Ако може да се вярва на най-добрите трейдъри на петрол, тенденцията вероятно ще се запази и в  бъдеще. Дългосрочните бичи прогнози на анализаторите са заради затегнатите условия на пазара и дисбаланса между търсене и предлагане.

Петролът е най-важната суровина за глобалната икономика, като цената му има силата да наклони света към рецесия, да контролира печалбите на глобалната петролна индустрия и да промени динамиката на президентските избори в САЩ.

Дори и при крехкото възстановяване на икономиката търсенето на петрол показва признаци на здравословен растеж, подкрепен от засиления интерес от страни като Китай. В същото време прекъсванията на доставките заради вълненията в арабските държави и от Иран спъват пазара, посочва изданието.

Комбинацията от ограничени доставки и нарастващо търсене изисква инвестиции във все по-скъпи технологии за добив, какъвто е петролът от нефтени шисти в САЩ и Канада, както и разработването на дълбоководните резерви в Мексиканския залив или край бреговете на Бразилия.

„Ние се нуждаем от всички форми на енергия, които можем да получим. Въпросът е каква цена ще стимулира това производство", коментира Алекс Биърд от Glencore. Според него производството на най-скъпия нефт изисква цена от поне 85-95 долара за барел.

В същото време сериозен натиск върху пазара оказва геополитиката в Близкия Изток. Производството на петрол в Иран е паднало до 10-годишно дъно и може да намалее до нива, наблюдавани последно по време на войната с Ирак през 1980 г.

Производството в Иран достигна пиковите си нива от 4 млн. барела дневно през 2006 г. и оттогава е намаляло до 3,5 млн. барела. Според песимистите санкциите, които Европейският съюз иска да наложи на страната, ще тласнат производството й на нефт към 2,5 млн. барела дневно.

И все пак пазарът показва някои признаци, които предизвикват облекчение сред трейдъри и потребители. Цените на брента са паднали с повече от 10 долара от 128-те долара – върха, достигнат през настоящата година. Това обаче не означава, че цените автоматично ще тръгнат надолу, предупреждават анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 04.09.22 г.
fallback