fallback

Nord Stream спира подаването на газ до края на месеца

Прекъсването е необходимо за настройване на системите за управление за бъдещото свързване на двата лъча на "Северен поток" в обща автоматизирана система

22:41 | 13.04.12 г.

Компанията Nord Stream започва планови дейности за настройване на системите за управление за бъдещото свързване на двата лъча на газопровода „Северен поток“ в обща автоматизирана система, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

В периода на настройване, провеждане на тестове и лицензиране на общата система за управление газоподаването ще бъде прекъснато на руския и на германския бряг. От Nord Stream са уведомили официално всички засегнати страни за спирането на доставките и са приключили всички подготвителни дейности.

Крановете ще бъдат затворени на 15 април 2012 г., а газоподаването ще бъде възстановено на 30 април. Сроковете на дейностите по настройката на системите за управление бяха съгласувани с партньорите на Nord Stream.

В съобщението се отбелязва също, че от ноември 2011 г. до настоящия момент компанията е доставила по „Северен поток“ 3,6 млрд. кубически метра газ на европейските потребители. Първият лъч на газопровода бе пуснат в експлоатация през същия месец.

„Прокарването на втория лъч ще приключи в най-близко бъдеще. След това трите секции на газопровода ще бъдат свързани помежду си на морското дъно в 2 точки – в средата на май в шведски води и в началото на юни край финландското крайбрежие. През лятото ще приключат дейностите, свързани с подготовката за стартирането, и ще започне запълването на втория лъч с газ, след което тя ще стане готова за експлоатация в състава на общата транзитна система“, се подчертава в съобщението.

След въвеждането на двата лъча в експлоатация към края на 2012 г. газопроводът ще може да доставя ежегодно до 55 млрд. кубически метра газ за период от най-малко 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
fallback