fallback

Цената на петрола се отлепи от 8-седмичното дъно

Ръстът беше подкрепен от данните на енергийното министерство на САЩ за запасите от горива

22:26 | 11.04.12 г.

Данните на енергийното министерство на САЩ за запасите от горива в страната подкрепиха ръста в цената на нефта.

В края на сесията в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец май поскъпнаха с 1,68 долара, или 1,7%, до 102,70 долара. От началото на годината цената на лекия петрол се е покачила с 3,9%.

В Лондон майските контракти на сорта брент поскъпнаха с 29 цента до 120,17 долара за барел.

Статистиката на енергийното министерство на САЩ показа, че през миналата седмица запасите от горива в страната са намалели с 4,28 млн. барела до 217,6 млн. барела при очакван спад от 1,38 млн. барела, съобщи Bloomberg.

Това е най-ниско ниво на резервите от горива от декември. 

Доставките на петролни дестилати, в които влизат дизела и горивото за отопление, са се понижили с 4 млн. барела до 131,9 млн. барела, което е най-ниско ниво от декември 2008 г. Анализатори очакваха спад на резервите с 250 хил. барела.

Запасите от суров нефт в САЩ са се увеличили през миналата седмица с 2,79 млн. барела до 365,2 млн. барела, което е най-високо ниво от юни миналата година. Анализатори очакваха петролните резерви да се увеличат с 2 млн. барела.

Криз Дилман от Tradition Energy коментира, че отчетеният спад на резервите от горива и петролни дестилати е огромна изненада.

Позитивно се отразиха на настроенията на инвеститорите и данните за бюджетния дефицит на САЩ. Въпреки че през март той се увеличава до близо 190 млрд. долара, за първите шест месеца на фискалната година се е свил до 779 млрд. долара.

Отделно Федералният резерв в трети пореден доклад посочва, че икономиката на страната се възстановява “скромно”.

Някои анализатори обаче прогнозират, че възходящият тренд при цената на петрола няма да продължи дълго. Тод Хороуитц от Adam Mesh Trading Group прогнозира, че черното злато ще поевтинее под 100 долара за барел.

“Няма никакви фундаментални причини да се купува петрол на тези ценови нива”, коментира той, като допълни, че само конфликтът с Иран е добавил 4-5 долара към цената.

В събота започва новият кръг от преговори между Иран и Запада за ядрената програма на страната. Техеран засега демонстрира твърдост да отстоява позициите си.

Междувременно на стоковата борса фючърсите на златото със срок на доставка месец юни поевтиняха с 40 цента до 1 660,30 долара за тройунция, съобщи MarketWatch.

По време на сесията благородният метал търсеше посока на движение, тъй като според експерти в момента няма катализатор за повишение на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
fallback