fallback

Анализатори: „Бичият“ пазар на злато още не е приключил

Несигурността пред перспективите за икономическия ръст в САЩ и Европа и вливането на ликвидност от централните банки биха повишили цената на метала

18:10 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите трябва да преоценят последните спадове в цената на златото и да купуват скъпия метал през лятото, за да спечелят от поредния му рекорден връх преди края на годината, твърдят анализатори, цитирани от CNBC.

Златото достигна последния си връх при около 1 800 долара за тройунция в края на февруари. Оттогава цената му се понижава, макар през последните 4 сесии да регистрира ръст, и в момента се търгува на нива около 1 650 долара за тройунция.

„Мисля, че златото ще остане под натиск още няколко месеца ..., но поглеждайки напред, към края на годината ние наистина очакваме поредния рекорден връх в цената му, защото очакваме допълнително монетарно разхлабване, не само от Фед, а и от ЕЦБ и от централните банки в Азия“, заяви Юджийн Вайнберг, анализатор в Commerzbank, визирайки американския Федерален резерв и Европейската централна банка.

Той смята, че инвестициите в злато не са спешни, тъй като засега перспективите са „донякъде мрачни“ заради намалялата вероятност от допълнително монетарно разхлабване от страна на Фед в краткосрочен план. „Напълно убеден съм, че за известно време средносрочната тенденция изглежда ще се запази в посока на понижение и е вероятно дори да станем свидетели на цени под 1 600 долара за тройунция в краткосрочен план“, подчерта Вайнберг.

До края на годината обаче той очаква златото да надхвърли 1 900 долара за тройунция. Според него колко високо може да стигне цената му зависи от степента на монетарно разхлабване, което ще провеждат централните банки.

Анализатори в Morgan Stanley са съгласни, че спадът в цената на златото напоследък не слага край на бичия пазар при суровината.

„Отдаваме последния спад на цените от върха в края на февруари на намаляващата убеденост на пазарите, че Фед ще предприеме нов кръг от вливане на ликвидност или друга нестандартна монетарна политика, за да преодолее рисковете пред американския ръст“, пишат те в бележка до свои клиенти.

„Отрицателните реални лихвени проценти, перспективите за бъдещата монетарна политика в САЩ и Европа за посрещане на несигурността пред перспективите за ръста и повишаващото се политическо напрежение в Близкия Изток се очаква да подкрепят силното търсене от страна на инвеститорите“, добавят те.

Насочвайки се срещу тенденцията, Денис Гартман, основател на Gartman Letter, заяви, че е намалил наполовина позициите си в злато и че ще запази тази своя позиция „за малко по-продължителен период“.

„Не харесвам дългите позиции в злато. Не харесвам златните бръмбари“, категоричен бе той, визирайки „бичи“ настроените инвеститори по отношение на златото. „Не съм от вярващите в края на света. Въпреки това положителната тенденция при златото по отношение на всички валути – долари, евро, йени – е ярко изразена“, признава той.

Според Вайнберг налице са няколко причини цената на златото да тръгне нагоре в момента. Перспективите за поредно икономическо забавяне и нова финансова криза намаляха, което означава, че нуждата на инвеститорите да търсят защита в сигурни убежища намалява, изтъква той. Но в дългосрочен план анализаторът смята, че перспективите за ускоряване на инфлацията надхвърлят очакванията на повечето от участниците на пазара.

„Затова аз бих очаквал повишено търсене на злато ... в рамките на годината“, подчерта Вайнберг. „В момента няма причина за устремяване към златото, но мисля, че покупките на съответните дъна биха били добра инвестиция за летните любители на сделките. Наистина очаквам цените да останат под натиск“, обясни позицията си той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
fallback