fallback

Иран не приема предварителни условия преди новите ядрени преговори

Преговорите за ядрената програма на страната се възобновяват в събота в Истанбул

11:23 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Иранският външен министър Али Акбар Салехи заяви, че страната му няма да се съгласи световните сили да налагат предварителни условия преди възобновяването на ядрените преговори по-късно тази седмица, съобщи Ройтерс, като се позова на ирански медии.

"Определянето на условия преди срещата означава да се направят предварителни изводи, което е напълно безсмислено и нито една от страните не ще приеме условията, определени преди преговорите", посочи Салехи, цитиран от иранската държавна информационна агенция.

Новият кръг преговори с Иран за ядрената програма на страната започва в събота в Истанбул, уточнява агенцията. Салехи допълни, че иранският екип, който ще участва в преговорите, ще игнорира всички западни доклади и ще защитава позицията на Техеран. “Ние имаме наши становища, те също си имат техни, но накрая трябва да намерим общите моменти”, коментира министърът.

САЩ и техните съюзници се надяват да бъдат в състояние да сключат сделка с Иран заради ядрената програма на страната, тъй като подозират, че тя се използва за тайно разработване на ядрени оръжия.

Иран засега отказва да спре обогатяването на уран и поддържа дейностите си по мирен начин. Междувременно Индия и Катар подписаха пакт за засилване на сътрудничеството в областта на търсенето и добива на петрол и природен газ, съобщи ВВС.

Индия търси допълнителни източници на нефт и газ, за да посрещне нарастващите си енергийни нужди, тъй като страната се изправя пред опасността да намали вноса на ирански петрол заради санкциите срещу Техеран.

Катар е шестата държава в Близкия Изток по петролни резерви и третата в света по резерви от природен газ след Русия и Иран.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
fallback