fallback

Експерт: Диамантите са прекрасен инструмент за диверсифициране

Дейвид Ридъл очаква търсенето на скъпоценните камъни да нарасне с 50% до 2015 г. при двойно по-нисък ръст на добивите, което ще повиши цената им

12:30 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Диамантите са привлекателна възможност за инвеститорите, които искат да диверсифицират своето портфолио, тъй като цената им не се променя при промени в цените на останалите активи като суровините и акциите, смята Дейвид Ридъл, президент на компанията за проучвания на фондовия пазар Riedel Research Group, цитиран от CNBC.

“През последното десетилетие зависимостта в цените на отделните активи почти се удвои. Диамантите обаче показват много слаби връзки с останалите активи, което ги прави привлекателен източник на диверсификация. Те на практика нямат връзка с цените на нищо друго – суровини, злато, фондовите пазари“, каза Ридъл.

През 2011 г. индексът RapNet Diamond, който следи цената на карат шлифовани диаманти, нарасна с 19%, изпреварвайки златото, което поскъпна с 10%. А ограниченото предлагане се очаква да вдигне допълнително цената на диамантите през следващите няколко години, твърди експертът.

Той преценява, че търсенето на диаманти ще нарасне с 50% до 2015 г., водено от потреблението в САЩ, Китай и Индия, докато добивите ще се увеличат с едва 24%. „Тенденцията е диамантените мини да имат по-висока продуктивност близо до повърхността и подобно на фуния тя да намалява с навлизането в дълбочина“, което ограничава предлагането, посочва Ридъл.

Търсенето извън САЩ, където се търгуват около 40% от диамантите, се очаква да нарасне покрай подема в икономическото възстановяване, добавя той.

Увеличаването на приходите на домакинствата и по-младото население в Индия и Китай ще подкрепят търсенето извън тези две държави, които вече са на първите две места по потребление на златни бижута, изтъква експертът. „Очакваме културните тенденции в развиващите се пазари да продължат да движат търсенето на диаманти. Най-сериозната тенденция, повишаваща търсенето сред китайците, е желанието да демонстрират благосъстояние“, обяснява той.

По отношение на нарастващото предлагане на изкуствени диаманти, които са достъпни на съвсем ниски цени в сравнение с тези на естествените, Ридъл е убеден, че това не може да се отрази на търсенето на последните. „Наистина е налице нарастващо търсене на изкуствени диаманти, но инвестицията в естествените има значение от гледна точка на сигурно убежище и мисля, че това ще продължи“, обяснява той.

Ежегодният пролетен търг „Великолепни бижута“ на Sotheby's в Хонконг през тази седмица подчерта изключителния интерес към диамантите. Гвоздеят на аукциона бе продажбата на пръстен със син диамант от 8 карата за 12,7 млн. долара, като това е втората най-висока цена за карат син диамант, постигана на търг.

През миналата седмица най-голямата добивна компания в света BHP Billiton обаче загатна, че обмисля продажбата на всички свои активи в диаманти или на част от тях, но Ридъл подчертава, че това по никакъв начин не се отразява на доверието в скъпоценните камъни.

„За тях диамантите са много малка част от добивните им операции. Диамантите са добра пазарна ниша и има няколко добри начина тя да бъде използвана, но не и от големите добивни компании по света“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback