fallback

PetroChina излезе на първо място по добив на петрол в света

Изпреварената ExxonMobil обаче остава с по-голяма пазарна капитализация, по-висок добив на въглеводороди и по-висока печалба за 2011 г.

10:17 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайската компания PetroChina изпревари американския петролен гигант ExxonMobil и зае първото място в света по добив на суровината, предаде РИА Новости, като се позова на съобщение на Upstream.

Създадената преди 13 години PetroChina обяви, че през 2011 г. е добила 886,1 млн. барела петрол, което означава среден дневен добив от 2,43 млн. барела дневно. При ExxonMobil същият показател е бил на ниво от 2,3 млн. барела.

През миналата година китайската компания е увеличила добива с 3,3%, докато американският им конкурент го е свил с 5%.

Но ExxonMobil, която е и най-голямата компания за добив на газ в САЩ, остава далеч пред PetroChina по общо добив на въглеводороди, измерван в барели петролен еквивалент, като за 2011 г. е добила 4,5 млн. барела петролен еквивалент. Това представлява ръст от 1,3% спрямо предходната година.

Американската компания има и по-голяма пазарна капитализация от китайския си конкурент – тя е оценявана в момента на 405 млрд. долара, докато пазарната оценка на PetroChina е 254 млрд. долара.

ExxonMobil е била и по-печеливша от китайския си конкурент с положителен финансов резултата от 41 млрд. долара за миналата година спрямо 21 млрд. долара за PetroChina.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
fallback