fallback

Едуард Морс: Енергията ще довед до нова „индустриална революция“ в САЩ

Имаме най-ниските цени на природен газ в света и те ще стигнат за едно, две или три поколения, коментира бившият американски заместник външен министър

12:31 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Сонда за шистов газ в южен Тексас. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са пред прага на нова индустриална революция вследствие на вътрешния енергиен бум, заяви Едуард Морс, ръководител на отдела за проучвания на суровините в световен мащаб в Citigroup, пред CNBC.

“Няма съмнение, че сме свидетели на индустриална революция – ново индустриализиране на САЩ – заради революцията в шистовия газ, тъй като имаме най-ниските цени на природен газ в света“, каза Морс. „Ще ги имаме за едно, две или три поколения“, добави той.

Бившият заместник-министър на външните работи на САЩ за международната енергийна политика посочи, че вижда положително развитие на енергийния сектор. „Ако оставим настрана политиката, регулаторната среда е на път да се превърне в такава, която насърчава производството дори и върху държавна земя“, смята той.

В статия в американското издание Wall Street Journal, озаглавена „Дръпни се, ОПЕК – ние идваме“ Морс обяснява, че американската енергийна политика вероятно е изправена пред сериозно предизвикателство.

„За световния баланс няма особено голямо значение дали САЩ повишава резултатите при ограничаването на вноса или нетният ни износ нараства“, пише той.

„По който и да е от двата начина Северна Америка се превръща в новия Близък Изток. Единственото нещо, което може да спре този процес, е политиката в самата Северна Америка – например защитниците на природната среда да наложат ограничения върху предлагането в САЩ, или коренните жители да ограничат разширяването на газопроводите в Канада, или добивът в Мексико да продължи да се свива заради конституцията на страната, която евентуално би забранила чуждестранните инвестиции или трансфера на технологии", обосновава се експертът.

Запитан какво го е накарало да напише статия в този смисъл, Ед Морс обяви своята „бича“ нагласа по отношение на петролния и газовия сектор.

„Мисля, че понастоящем САЩ са най-бързо растящата държава в света, която добива петрол, най-бързо растящата държава в света, която добива газ, и това става предимно на частна земя“, подчерта той. „Това се случваше въпреки всичко, което политиката направи, за да попречи“, добави експертът.

Той преценява, че до 2020 г. могат да бъдат създадени между 2,5 млн. и 3,5 млн. нови работни места при повишаване на вътрешния добив на енергоносители.

В заключение Морс предлага и някои съвети на политиците. „Да оставят пазара да работи и да разчистят препятствията пред дейността му“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 06.09.22 г.
fallback