fallback

Петролът в Ню Йорк поевтиня

Причината е обещанието на Рияд да гарантира снабдяването на пазара

20:58 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола в Ню Йорк се понижиха днес, след като Саудитска Арабия обеща да гарантира снабдяването на пазара, предаде AP, цитирана от БТА.

Най-големият производител на петрол в света обяви днес, в отговор на страховете от прекъсване на доставките на черно злато от Близкия изток заради конфликта около иранската ядрена програма, че е готова реагира на всяко сътресение - очертаващо се или реално - в глобалните доставки на петрол.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтиня днес с 1,69 долара до 106,87 долара за барел.

От януари петролът е поскъпнал с 9,3 на сто, допълва AP.

Лондонският сорт Брент понижи днес котировките си с 2,16 долара до 123,55 долара за барел.

Администрацията на президента Барак Обама днес приветства решението на Рияд да противодейства на всяка "дупка" в снабдяването заради липсата на иранско черно злато на пазара, предаде Ройтерс.

Освен това Иран дал гаранции на Кувейт, че Ормузският пролив няма да бъда затворен за петролни танкери, съобщи по-рано днес BBC.

Още в понеделник саудитското правителство съобщи, че кралството ще „работи индивидуално и с други хора за завръщането на цените на петрола на справедливи нива". Риад каза наскоро, че целта му е да задържи цените на петрола около 100 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
fallback