fallback

Обама призовава за отмяна на дотациите в петролния бранш

Всяка година 4 млрд. долара на данъкоплатците в САЩ отиват за субсидиране на петролния бранш въпреки огромните печалби на компаниите

15:31 | 17.03.12 г. 2

Американският президент Барак Обама призова сънародниците си заедно с него да окажат натиск върху Конгреса, за да отмени субсидиите за петролните компании, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Очаквам Конгресът през следващите няколко седмици да гласува по въпроса за отмяната на субсидиите. И когато го направят, ще проверим всеки член на Конгреса дали подкрепя петролните компании или американския народ“, каза Обама в традиционното си съботно радиообръщение към нацията.

Той помоли американците да направят така, че гласовете им да бъдат чути. „Изпратете до вашия представител в Конгреса писмо по електронната поща. Обадете му се. Помолете ги да останат на ваша страна“, посочи президентът.

Той припомни, че всяка година 4 млрд. долара от джобовете на данъкоплатците отиват за субсидиране на петролния бранш, което е недопустимо, тъй като петролните компании получават огромни печалби.

Обама подчерта, че макар да е важно добивът на петрол да бъде увеличен, това няма да бъде достатъчно. „Ако не развиваме останалите източници на енергия и не разработваме енергоспестяващи технологии, ще останем зависими от други държави в областта на енергетиката“, убеден е той.

„Откакто поех президентския пост, зависимостта на Америка от чуждестранния петрол ежегодно намалява. През 2010 г. за пръв път от 13 години по-малко от половината от целия обем петрол, който сме използвали, е внос от чужбина“, добави президентът.

Още през май 2011 г. той заяви, че средствата, които могат да се освободят чрез отмяната на субсидиите за петролните компании, ще бъдат насочени за развитието и въвеждането в експлоатация на алтернативни и възобновяеми енергийни източници.

Тогава той свърза инициативата си с необходимостта да бъде преодоляна зависимостта на американската икономика от вносния петрол. Идеята стана още по-актуална след повишаването на цените на бензина в страната напоследък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback