fallback

Златото с най-голям дневен спад от декември

Котировките пропаднаха с 4,3% след финансиращата операция на ЕЦБ и предупреждението на Бернанке за американската икономика

10:19 | 01.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на златото се понижи рязко в последната борсова сесия за февруари, изгубвайки 4,3 на сто от стойността си. Това изведе котировките до месечен спад от 1,7 на сто, но въпреки това от началото на годината благородният метал се движи с ръст от 9 на сто.

Причина за поевтиняването на метала вчера станаха действията на Европейската централна банка и Федералния резерв, които доведоха до рязко поскъпване на щатския долар.

Вчера ЕЦБ раздаде евтини кредити на банките от еврозоната на стойност 530 млрд. евро, а шефът на Фед Бен Бернанке предупреди, че щатската икономиката не се развива така убедително, както се е предполагало. По-голямо внимание обаче инвеститорите обърнаха на липсата на сигнали дали се подготвя нова операция по вливане на ликвидност в САЩ.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на златото с доставка през април поевтиня с 4,3 на сто до 1 711,30 долара за тройунция. Това е най-големият дневен спад от средата на декември, а котировките дори отстъпиха под 1 700 долара за тройунция.

През нощта цената на златото се стабилизира и тази сутрин металът се движи с ръст от 0,6 на сто до 1 721,50 долара за тройунция.

Действията на Фед и ЕЦБ подкрепиха силно щатския долар. След изказването на Бернанке той поскъпна рязко, напредвайки от 1,3470 EUR/USD до 1,3315 EUR/USD. Около това ниво се движи търговията и тази сутрин, като на няколко пъти доларът опита да премине под 1,33 EUR/USD. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 04.09.22 г.
fallback