fallback

Северна Аляска вероятно крие огромно количество шистов газ

Данни на американското правителство разкриват, че в почвата има залежи от 2,26 трлн. кубически метра шистов газ

20:02 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

В недрата под Северна Аляска вероятно има огромни залежи от шистов газ. Те са в обем над 2,26 трлн. кубически метра, показват данни на американското правителство, цитирани от Bloomberg.

Освен газа, земята на Северна Аляска вероятно крие и 2 млрд. барела петрол, твърди правителството.

Администрацията на Барак Обама и щатсктие власти в Аляска правят опити да предложат все по-голям достъп до сондиране и добив на енергийни суровини, което е част от усилията за намаляване на енергийната зависимост а САЩ.

„Енергийните ресурси на Аляска са обещаващи и крият големи икономически възможности за гражданите на Америка”, е заявил в електронно писмо днес секретарят по въпросите на вътрешната политика Кен Салазар.

Геоложката служба, която е част от неговия департамент, обяснява, че в Северна Аляска досега не са развивани енергини проекти заради икономически и инфраструктурни съображения.

Оценката на залежите в региона е първа по рода си и е базирана на успеха в извличането на петрол и газ от сходни региони.

През миналата година добивът на шистов газ е довел до рекордно количество добит газ в САЩ, както и до 33% спад на цените за последните 12 месеца, обяснява Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
fallback