fallback

Иран и Гърция подкрепиха ръста в цената на петрола

Техеран спира доставките за британските и френските купувачи преди влизането на ембаргото в сила

22:35 | 20.02.12 г. 1

Оптимизмът на инвеститорите за решението за новата спасителна програма за Гърция, както предупреждението на Иран, че спира доставките за Франция и Великобритания преди влизането на ембаргото в сила, подкрепиха ръста на цената на петрола.

В края на сесията в Ню Йорк лекият американски суров петрол със срок на доставка месец март поскъпна с 1,77 долара, или 1,7%, до 105,01 долара за барел, след като в петък фючърсите затвориха на 103,24 долара, съобщи MarketWatch.

В Лондон априлските контракти на сорта брент поскъпнаха с 32 цента, или 0,27%, до 119,9 долара за барел, като преди това достигнаха стойност от  121,15 долара за барел.

Още в неделя Техеран съобщи, че ще спре доставките за британските и френски купувачи преди влизането в сила на европейското ембарго, което включва и замразяване на активи на централната банка на Иран.

В последните седмици се засилиха призивите на иранския министър на петрола страната му да спре износа за нефт на “враждебните европейски нации”.

Пазарните участници очакват на срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната, която тече тази вечер, да бъде одобрена новата спасителна програма за Гърция.

Финансовите министри ще обсъдят и участието на централните банки в новата кредитна програма за Гърция.

Премиерът на Гърция Лукас Пападимос увери журналистите в Брюксел, че е осигурил допълнителните бюджетни съкращения, които международните кредитори поискаха в замяна на спасителния пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 31.08.22 г.
fallback