fallback

Цената на петрола остава над 100 долара

Понижените рейтинги на държави от еврозоната и събитията в Гърция отдръпват инвеститорите от пазара

22:51 | 14.02.12 г.

Данните за продажбите на дребно в САЩ оказаха известен натиск върху цената на петрола. На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец март поевтиняха със 17 цента, или 0,2%, до 100,74 долара за барел, съобщи MarketWatch.

Същевременно в Лондон контрактите на сорта брент поскъпнаха с 24 цента до 118,17 долара за барел.

Инвеститорите се отдръпнаха от пазара и заради решението на Moody’s да понижи рейтингите на Италия, Испания, Португалия, Словакия, Словения и Малта и присъди негативна перспектива пред рейтингите на Франция, Австрия и Великобритания.

Допълнителен натиск на цената оказа и новината, че вероятно и утре няма да бъде подготвен втори спасителен пакет за Гърция, отбелязва The Wall Street Journal.

Участниците на пазара внимателно следят събитията в Гърция заради опасенията, че евентуален фалит на страната би забавил икономическия растеж в глобален план, което на свой ред ще доведе до спад в потреблението на петрол.

Международната енергийна агенция още миналата седмица прогнозира, че търсенето на нефт сред високо развитите страни ще намалее с по 400 хил. барела на ден дневно.

Статистиката за продажбите на дребно в САЩ, както и сътресенията около гръцката криза, натиснаха надолу и цената на златото.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец април поевтиняха с над 7 долара, или 0,4%, до 1 717,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
fallback