fallback

Петролът отново мина над 100 долара за барел в САЩ

Еврото поскъпна след решението в Гърция, но през целия ден доларът постепенно настъпваше и си върна загубеното

22:47 | 13.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново се настани над нивата от 100 долара за барел, след като днес котировките записаха силно повишение. В неговата основа се оказа гласуването на спорните мерки, които Гърция трябва да приложи, за да получи втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро.

За ръста на котировките допринесе и геополитическото напрежение около Израел. Посолството на страната в Индия бе атакувано, а срещу това в Грузия бе осуетен опит за нападение. За двата случая от Тел Авив обвиняват Иран, пише MarketWatch.

По-рано този месец върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща помощ на „всяка държава или организация, която се противопостави на ционисткия режим”.

В първия ден на седмицата цената на лекия суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпна с 2,3 на сто до 100,91 долара за барел. Това е най-високото ниви на затваряне от 10 януари досега.

Днес в Ню Йорк търговията бе спряна за известен период от сесията, като причината за това е бил технически проблем, пише Ройтерс.

На борсата в Лондон петролът сорт брент повиши цената си с 0,4 на сто до 117,79 долара за барел.

На валутния пазар през целия ден доларът връщаше изгубеното непосредствено след старта на седмичната търговия. Гласуването в Гърция първоначално подкрепи еврото, но постепенно единната валута започна да отстъпва. Към 22:45 часа българско време едно евро се разменя за 1,3195 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
fallback