fallback

Цената на петрола отстъпи от триседмичния връх

Гръцката криза натисна еврото и златото

22:25 | 10.02.12 г.

Цената на петрола отстъпи от достигнатия триседмичен връх, след като финансовите министри на държавите от еврозоната отложиха одобрението на новата спасителна програма за Гърция, съобщи Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец март поевтиняха с 1,17 долара, или 1,2%, до 98,67 долара за барел в Ню Йорк. За цялата седмица обаче цената на лекия американски суров петрол се повиши с 0,8 на сто, основно заради покачванията от вторник и четвъртък.

В Лондон мартенските контракти на сорта брент изтриха 1,27 долара, или 1,1%, до 117,32 долара за барел.

На валутните пазари еврото отстъпи срещу долара преди гласуването на тежката икономическа програма от гръцкия парламент. Вотът ще се състои в неделя и понеделник.

Междувременно министрите от партията ЛАОС – един от трите политически партньори на гръцкия премиер Лукас Пападимос, подадоха оставка в знак на несъгласие с тежките икономически мерки.

Лидерът на партията Георгиос Карацаферис заяви на пресконференция, че не може да подкрепи икономическите и фискални мерки.

Гръцката криза удари и златото на стоковата борса. Цената на фючърсите със срок на доставка месец април падна с близо 16 долара, или 0,9%, до 1 725,30 долара за тройунция.

За цялата седмица цената на златото изтри близо процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
fallback