fallback

Еврото поскъпна рязко въпреки проблемите в Гърция

Рисковите апетити вече се насочват към единната валута, златото и петролът с ръст

09:13 | 08.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Еврото поскъпна рязко през последното денонощие, достигайки най-високото си ниво за последните два месеца. Според анализатори, цитирани от MarketWatch, това се дължи на пренасочването на рисковите апетити към единната валута и пазарите на акции на Стария континент.

Движеща сила на интереса към еврото са спекулациите, че гръцкото правителство и частните кредитори са близо до финалното споразумение за опрощаване на гръцки дълг. Това би отворило вратата за отпускането на средствата по втория спасителен пакет за страната.

Тези спекулации се подхранват от очакванията за среща между премиера на Гърция Лукас Пападимос и представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Подобни информации и очаквания за окончателно споразумение обаче се появяват за пореден път в рамките на няколко седмици и не е ясно, дали и този път ще се стигне до такова.

Вчера еврото поскъпна с процент до 1,3270 EUR/USD, което е най-високата стойност на единната валута от 12 декември насам. Еврото записа повишения и срещу йената, поскъпвайки с 1,3 на сто до 101,78 йени за евро.

За последните три месеца обаче еврото е поевтиняло с 4 на сто, което е най-слабото представяне сред валутите на десетте развити държави, които попадат в индекса Bloomberg Correlation-Weightened. Най-силно за периода се е представила йената, която е поскъпнала с 2 на сто.

Отстъплението на долара даде подкрепа на петрола, който поскъпна с 1,5 на сто до 98,41 долара за барел във вчерашната борсова сесия. През нощта котировките добавиха още 0,75 на сто до 99,12 долара за барел.

Златото също поскъпна значително, повишавайки цената си с 1,4 на сто до 1 748,40 долара за тройунция. Тази сутрин благородният метал се движи с ръст от 0,25 на сто до 1 753 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 04.09.22 г.
fallback