fallback

Мениджър: Търсенето от централните банки води цената на златото нагоре

Това са банки на страните с развиващи се пазари, а потребителското търсене само допринася за поддържане на тенденцията, твърди Марк Бристоу от Randgold Resources

17:09 | 06.02.12 г.

Централните банки на страните с развиваща се икономика гледат на златото като на сигурно убежище срещу волатилността на световните пазари и поддържат цените и търсенето стабилни, заяви Марк Бристоу, главен изпълнителен директор в Randgold Resources, пред CNBC.

“Страната на предлагането в уравнението търсене-предлагане е много оскъдна. Налице е нарастване от страната на търсенето заради ръста на бижутерийния бранш в Централна Азия, но и централните банки започват да купуват злато. Това са централни банки на страните с развиващи се пазари, а не тези на страните от Г-20“, каза Бристоу.

Той добавя, че във все по-несигурния свят централните банки използват златото като важен прийом за балансиране на риска от промените във валутните курсове и като начин за подкрепа на тяхната рискова стратегия.

Важен двигател за цената на златото е и потребителското търсене, особено в Индия и Китай, където то се цени в религиозните и културни церемонии. Според Бристоу те ще продължават да подхранват търсенето заради културната значимост на ценния метал и търсенето от разрастващата се средна класа.

„Китайците купуват злато, защото е злато - бижутата са средство да купят злато. В Китай има сериозно влечение към златото и то е демонстрация на статут и заможност. Златото винаги е било част от визитката на страната“, посочва той.

За Идъл Тъли, стратег по ценни метали в  UBS, златото остава стабилен избор за инвеститорите, а цените стабилно ще продължат да се покачват.

„Златото се превръща в нещо повече от актив за спасително убежище. Ето защо инвеститорите в злато толкова го харесват. При златото не се очакват големите спадове, които видяхме през ноември и декември“, каза Тъли.

Тя предупреди, че златото, макар и все още подходящо, вече не е онова напълно "биче" призвание, което бе за инвеститорите в миналото. „Инвеститорите възприеха много по-дружелюбен подход, но все още не са заложили всичко на златото“, посочва Тъли.

Според нея ценният метал е бил подкрепен от желание за сключване на сделки на всяка цена и от психологическото търсене, а прогнозата ѝ е за задържане на цените на ниво около 1 700 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
fallback