fallback

Газпром няма да успее да достави на Европа повече газ от договореното

Виждаме, че обемът на заявките е нараснал, но имаме утвърден график, коментира заместник на главния изпълнителен директор на компанията

12:14 | 04.02.12 г. 9

Руският монополист Газпром няма да успее да достави на европейските потребители допълнителните количества газ, поискани от тях, заяви Александър Круглов, един от заместниците на главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от РИА Новости.

„Заявките за чужбина в момента се изпълняват в съответствие с договорите. Виждаме, че обемът на заявките е нараснал, но имаме утвърден график за доставките на газ за Западна Европа“, каза Круглов на среща с руския премиер Владимир Путин, на която присъстваха и вицепремиерът Игор Сечин и Александър Медведев - друг от заместниците на главния изпълнителен директор на Газпром.

„Но Газпром в момента не може да удовлетвори молбите на нашите западноевропейски партньори за доставката на допълнителни количества“, е изтъкнал той.

Круглов обаче е признал, че в за няколко дни обемите доставян газ за Западна Европа са били намалени с до 10%, но впоследствие доставките са се върнали към договорените количества.

През последните няколко дни редица европейски държави заявиха, че не са получили в пълен обем договорените количества руски газ.

В четвъртък Медведев съобщи, че заради суровите зимни условия компанията е увеличила максимално доставките за Европа, като обемът им за денонощие достига 180 млрд. кубически метра.

В петък обаче говорителката на Европейската комисия Марлене Холцнер заяви, че Русия е намалила доставките на газ за 9 европейски държави, включително и България.

Впоследствие обаче от Булгартрансгаз отрекоха да получават по-малко газ от договорените количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
fallback