fallback

Петролът поевтиня до 98 долара за барел

Цената на златото скочи до 1 664 долара за тройунция

22:38 | 20.01.12 г. 1

Цената на лекия американски суров петрол приключи с понижение трета поредна сесия. В Ню Йорк фючърсите със срок на доставка месец февруари поевтиняха с 1,93 долара, или 1,9%, до 98,46 долара за барел.

В Лондон контрактите на сорта брент поевтиняха с 1,47 долара, или 1,3%, до 110,08 долара за барел.

Апетитът за риск на инвеститорите намаля, след като предварителните данни за китайското производство показаха свиване на активността в сектора за трети пореден месец.

PMI индексът на HSBC Holdings Plc и Markit Economics за януари е достигнал 48,8 пункта, докато през декември беше 48,7 пункта.

Ниската активност в производствения сектор на Китай предполага свиване на потреблението на петрол, пише Bloomberg. Миналата година страната е консумирала над 9 млн. барела дневно.

Слабо остава търсенето на нефт и дестилати и в САЩ. През миналата седмица потреблението на бензин например спадна до 8 млн. барела на ден, което е най-ниско ниво от септември 2011 г., показват данните на американското енергийно министерство.

Продължават преговорите между гръцкото правителство и кредиторите на Атина. Появиха се информации, че двете страни почти са се споразумели частният сектор да опрости 65-70% от дълга на страната.

Междувременно фючърсите на златото поскъпнаха с 9,5 долара, или 0,6%, до 1 664 долара за тройунция. За цялата седмица цената на благородния метал се покачи с 2 процента, пише MarketWatch.

“Липсата на новини от Европа накара пазарните участници да възобновят позициите си в злато”, коментира Браян Лъндин, редактор на Gold Newsletter. “Очевидно е, че е необходимо да се печатат пари, за да се запази клатещата се европейска къщичка от карти. Това ще бъде добре и за златото”, каза Лъндин.

Заради напрежението около продължаващите преговори в Атина доларът и еврото се движат в тесни граници на валутните пазари. Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, почти не отбеляза промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback