fallback

Петролът „Брент“ прехвърли 112 долара за барел

Окуражаващите данни за икономическия ръст на Китай и опасенията по отношение на предлагането тласкат цената нагоре

11:46 | 17.01.12 г.

Фючърсите за доставка на петрол от сорта „Брент“ надхвърлиха 112 долара за барел заради очакванията за стабилен ръст на търсенето, след като Китай, който е втори по големина потребител на суровината в света, публикува данни за икономическия си ръст, надхвърлил очакванията на анализаторите, а доларът поевтиня, съобщи Ройтерс.

Данните облекчиха опасенията, че дълговата криза в еврозоната принуждава китайските заводи да намалят производството и да ограничат потреблението на енергия. Това е допълнителен стимул за цените, подхранвани от нарастващото напрежение в Близкия Изток покрай отношенията между Иран и западните държави. Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими обаче заяви, че страната му е готова да увеличи добивите с 2 млн. барела дневно „почти веднага“. Опасенията намаляха допълнително, след като нигерийските профсъюзи отмениха стачката в сектора, която заплашваше добива в най-големия износител на суровината в Африка. Освен това САЩ оказва натиск върху Китай и Япония, които са сред основните потребители на ирански петрол, да преустановят доставките си от Иран.

Цената на сорта „Брент“ се повишава за втори пореден ден, като днес ръстът е от 91 цента до 112,25 долара за барел. Американският лек суров петрол пък поскъпна с 1,79 долара за барел до 100,49 долара.

„Данните от Китай са окуражаващи ... и това подкрепя петрола“, заяви Бен льо Брюн, пазарен анализатор в OptionsXpress. „Това показва, че страничните последици от европейската криза не са толкова тежки, колкото се очакваше“, добави той.

След публикуването на китайските данни акциите на азиатските пазари, цените на основните метали, еврото и златото поскъпнаха.

През декември търсенето на петрол в страната достигна рекордните 9,64 млн. барела дневно, което е ръст от 0,4% на годишна база. За цялата 2011 г. ръстът достигна 6,8%.

При евентуално понижаване на цената на сорта „Брент“ нивото на съпротива остава без промяна на 108,75 долара за барел, докато за американския лек суров петрол като ниво остава дъното от 13 януари при 97,70 долара за барел, твърди Уан Тао, пазарен анализатор в Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 02.09.22 г.
fallback