fallback

Увеличението на петролните запаси в САЩ натисна надолу цената на черното злато

Златото поскъпна до близо 1 640 долара заради засиленото предпразнично търсене от Китай

22:33 | 11.01.12 г.

Цената на лекия американски суров петрол се понижи с 1,37 долара, или 1,3%, до 100,87 долара по време на сесията в Ню Йорк.

В Лондон фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец февруари поевтиняха с 90 цента, или 0,8%, до 112,38 долара за барел.

Натиск върху цените оказаха данните за запасите от суров нефт и петролни дестилати в САЩ, които енергийното министерство на страната публикува днес.

Резервите от черно злато на Щатите са се увеличили с близо 5 милиона барела през миналата седмица, което е двойно по-голям ръст от прогнозирания, отбелязва Bloomberg.

Запасите от горива са се повишили с 3,61 млн. барела до 223,8 млн. барела, което е най-високото им ниво от март 2011 г. Анализатори очакваха увеличение на бензиновите резерви с 2,25 млн. барела.

Ръст са отбелязали и запасите от петролни дестилати, които включват дизел и гориво за отопление.

Същевременно търсенето на горива в САЩ се е понижило с 4,4% до 8,18 барела дневно през миналата седмица, което е най-ниското ниво на показателя от февруари 2003 г.

Стоковата борса беше разтърсена и от вестите от Германия. Днес статистическата служба на страната съобщи, че през четвъртото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт вероятно се е свил.

“Германия е на прага на рецесията, което ще се отрази лошо на търсенето”, коментира Дейвид МакАлвани, главен изпълнителен директор на McAlvany Financial Group.

“Натискът върху пазарите ще продължи до момента, в който не се изясни как Европа ще поеме по пътя на възстановяването”, допълни той.

Междувременно цената на златото се покачи за втора поредна сесия, след като стана ясно, че вносът на благородния метал в континентален Китай от Хонконг расте заради предстоящата Нова година.

Фючърсите със срок на доставка през февруари поскъпнаха с 8,1 долара, или 0,5%, до 1 639, 60 долара за тройунция. Това е най-високото ниво на цената на златото от средата на декември миналата година насам.

Анализатор обаче предупреди, че засиленото търсене на жълтия метал е явление със сезонен характер, но прогнозира пред MarketWatch, че интересът от страна на централните банки на развиващите се икономики ще продължи да бъде силен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 28.08.22 г.
fallback