fallback

Цената на петрола стои близо до границата от 100 долара за барел

Златото приключи със загуби шеста поредна сесия

22:36 | 29.12.11 г.

Цената на петрола се движеше в тесни граници в днешната сесия в Ню Йорк, като приключи търговията с незначително повишение, предаде MarketWatch.

Лекият американски суров петрол поскъпна с 29 цента, или 0,3%, до 99,65 долара за барел. В Лондон цената на сорта брент добави 46 цента, или 0,4%, до 108,02 долара за барел, съобщи Bloomberg.

Инвеститорите отчетоха обнадеждаващите данни за пазара на имоти в САЩ, след като асоциацията на брокерите в страната съобщи, че планираните продажби на съществуващи жилища са достигнали 19-месечен връх.

Напрежение на пазара обаче внесоха данните за пазара на труда в Щатите. Трудовото министерство на страната съобщи, че през миналата седмица са подадени повече заявления за обезщетения при безработица от очакваното.

Подкрепа на цената на петрола оказа заплахата на Иран да спре транзита на черно злато през Ормузкия проток. На свой ред Саудитска Арабия увери, че страните от Персийския залив имат готовност да компенсират евентуален недостиг на суровината.

Американски правителствен говорител заяви, че Иран се държи “нерационално”, а говорител на военноморските сили на страната каза, че военният флот на САЩ няма да толерира прекъсване на доставките.

През Ормуския проток се транспортират над 15,5 млн. барела петрол дневно, което е една шеста от световната консумация на суровината, показват данни на американското енергийно министерство.

Натиск върху цените обаче оказват данните за запасите от суров нефт в САЩ. Оказа се, че резервите са нараснали с 3,9 млн. барела до 327,5 млн. барела през миналата седмица при очакван спад от около 2,5 млн. барела.

Междувременно фючърсите на златото със срок на доставка месец февруари поевтиняха с над 23 долара до 1 540,90 долара за тройунция, съобщи MarketWatch. Това е загуба за шеста поредна сесия, като с натрупването понижението достига близо 5 на сто. За цялата година обаче цената на жълтия метал може да отчете около 8% ръст спрямо миналата, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 08.09.22 г.
fallback