fallback

Златото се насочва към шеста негативна сесия

Въпреки осребряването на печалби хората с дългосрочна визия могат да съзрат възможност за покупки, коментира анализатор

19:22 | 29.12.11 г. 3

Цената на фючърсите върху златото се понижава, след като печалбите на основните американски борсови индекси заради благоприятните макроикономически данни свиха инвеститорското търсене на ценния метал, насочвайки го към шеста поредна сесия на загуба, съобщи MarketWatch.

Цената по фючърсите с доставка през февруари намалява с 2% до 1 533,10 долара на тройунция в Ню Йорк. Загубата за предишните пет сесии е 3,3%, но все още цената на златото остава с 8% над тази, с която започна 2011 г.

Цените на металите пострадаха, „докато брокерите и инвеститорите продължават да осребряват печалбите си и увеличават кешовите си позиции в подготвителния период преди края на годината“, заяви Джеймс Мур, анализатор в TheBullionDesk.com.

„Струва си обаче да си спомним, че въпреки настоящата корекция златото е все още на път да регистрира 11-та поредна година на печалба и че като се имат предвид продължаващите дългови проблеми, пред които се изправиха много икономики, рекордно ниските основни лихвени проценти и ръста на златото през годината, хората с дългосрочна визия могат да съзратт в настоящите ценови нива възможност за покупки“, добави той.

Договорите за доставка на сребро през март се сключваха днес при цени, по-ниски с 1,6% спрямо вчера, или 26,81 долара за тройунция, след като във вчерашната сесия регистрираха спад от над 5%.

Цените за доставка на паладий през март също се понижават - с 2% до 634 долара за тройунция, а фючърсите за доставка на платина през април се сключват на цена от 1 371,40 долара за тройунция, което представлява спад с 1,5% спрямо нивата от вчера.

Единствено цената на медта с доставка през март печели територии, повишавайки се с 0,9% до 3,40 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 08.09.22 г.
fallback