fallback

Цената на петрола се стабилизира близо до границата от 100 долара за барел

Силният долар натисна надолу цената на златото

22:43 | 23.12.11 г.

Цената на петрола се движеше в тесни граници в днешната сесия и приключи в подножието на психологическата граница от 100 долара.

Черното злато поскъпна с 0,2%, или 15 цента, като се установи на ниво от 99,68 долара за барел. За цялата седмица ръстът на цената на нефта е 6,6%, пише MarketWatch.

За цялото четвърто тримесечие цената на петрола се е покачила с 26%, а за годината – с 9 на сто.

Поскъпването на петрола се дължи основно на добрите икономически данни от САЩ, което поражда спекулации, че ще се увеличи търсенето на суровината.

В последната седмица данните от САЩ показаха, че икономиката на страната се възстановява, макар и бавно.

Трудовото министерство съобщи, че намаляват безработните, които получават обезщетения, а търговското – че се увеличават поръчките на стоки за дълготрайна употреба.

Прогнозите за ръст на търсенето се увеличиха най-вече заради доклада на Администрацията за енергийна информация в САЩ, според който запасите от суров нефт в страната са намалели с 10,6 млн. барела.

Междувременно цената на златото падна в днешната сесия с 4,6 долара до 1 606 долара за тройунция. Все пак цената на благородния метал отбеляза минимално повишение от 0,5% за седмицата.

Натискът върху златото дойде от по-силния долар на валутните пазари. Зелените пари привлякоха вниманието на инвеститорите след днешния доклад на търговското министерство на САЩ за поръчките на дълготрайни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
fallback