fallback

Петролът отново атакува границата от 100 долара за барел

През тази седмица цената на суровината се движи с ръст от близо 7% заради добри икономически данни от САЩ

09:00 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново се насочи към психологическата бариера от 100 долара за барел. Това се случва основно заради добри икономически данни от САЩ, които пораждат спекулации за увеличение на търсенето на суровината.

Вчера в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 0,9 на сто до 99,53 долара за барел, записвайки най-високото си затваряне от 13 декември насам. През нощта котировките продължиха да напредват, за да достигнат 99,93 долара за барел тази сутрин.

От началото на седмицата черното злато се движи с ръст на цената от 6,7 на сто, след като през първите работни дни котировките се колебаеха около 93-94 долара за барел.

Повод за възхода от вчера дадоха данни за подобряване на ситуацията на пазара на труда в САЩ. През последната седмица броят на новите молби за получаване на помощи при безработица са се свили до най-ниското си ниво от април 2008 година, записвайки трети пореден седмичен спад.

Освен това от Conference Board обявиха втори пореден ръст на индекса на нагласите за икономическата активност през следващите месеци, пише АР.

На борсата в Лондон тази сутрин петролът сорт брент с доставка през февруари се търгува на ниво от 107,89 долара за барел. Така суровината не регистрира значително изменение спрямо затварянето от вчерашната борсова сесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 06.09.22 г.
fallback