fallback

Петролът с рязък ръст от над 4 долара за денонощие

Черното злато напредна на фона на отстъплението на долара и силния оптимизъм по фондовите борси

08:59 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола записа рязко повишение през изминалото денонощие. Основна причина за това стана силната сесия, която записаха водещите индекси на фондовите борси, както и отстъплението на долара срещу еврото.

Вчера в Ню Йорк цената на лекия суров петрол с доставка през януари се повиши с 3,6 на сто. Това беше и последният ден за търговия с януарски фючърси.

Контрактите с доставка през февруари отскочиха с 3,4 на сто до 97,24 долара за барел. През нощта пък котировките добавиха още половин процент до 97,71 долара за барел.

Ръстът дойде на фона на данни за ръст на жилищното строителство в САЩ с 9,3 на сто през ноември. Нивото на показателя достигна най-високата си стойност от април 2010 година насам, което окуражи инвеститорите.

Данните за бизнес климата в Германия, публикувани вчера, също дадоха тласък на възходящото движение.

То бе подпомогнато и от отстъплението на долара спрямо еврото. Вчера единната валута напредна силно и се насочи към нивото от 1,31 долара за евро, а тази сутрин успя дори да го прескочи.

Цената на петрола сорт брент също се повиши, като вчера в Лондон тя добави близо 3 на сто до 106,73 долара за барел. Тази сутрин февруарските контракти се търгуват по 107,01 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 17.08.22 г.
fallback