fallback

Цената на петрола се смъкна до петседмичен минимум

Данните за индустриалното производство на САЩ за ноември разочароваха пазарните участници

22:36 | 15.12.11 г.

Цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво от повече от пет седмици.

В края на сесията в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари отбеляза спад от 1,08 долара, или 1,1%, до 93,87 долара за барел.

В Лондон януарските контракти на сорта брент, които изтичат днес, се установиха на ниво от 105,80 долара за барел. По-активно търгуваните февруарски контракти поевтиняха с минималните 5 цента до 104,20 долара за барел, пише Bloomberg.

Инвеститорите се отдръпнаха от черното злато след новината, че индустриалното производство в САЩ се е понижило за първи път от 7 месеца през ноември.

“САЩ са най-големият консуматор на петрол и това какво се случва в страната е от изключителна важност за пазарите”, коментира Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

През 2010 г. на Щатите се е падало 21% от търсенето на нефт в глобален мащаб, показват данни на BP.

С понижение на цената приключи и търговията със злато на стоковата борса в Ню Йорк. MarketWatch отбелязва, че разпродажбите на благородния метал целят покриване на загуби от други инвестиции.

Златото поевтиня със 76,20 долара, или 4,6%, до 1 586,90 долара за тройунция. От началото на седмицата благородният метал е изтрил около 140 долара от цената си.

Анализатори коментират, че златото е разочаровало инвеститорите и не е оправдало очакванията им за степента му на безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 10.09.22 г.
fallback