fallback

Цената на петрола се срина след споразумението в ОПЕК

Липсата на ясен механизъм за ограничаване на предлагането при увеличен добив и нарасналите запаси от суровината в САЩ зададоха низходящия тон на пазара

22:50 | 14.12.11 г. 2

Цената на петрола се срина с над 5 долара за барел, след като държавите-членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се споразумяха да повишат добива без ясен механизъм за ограничаване на предлагането, който би могъл да защити настоящите цени, съобщи Ройтерс.

Споразумението предвижда добивът да достигне 30 млн. барела дневно, но без да бъдат обсъждани индивидуалните квоти на всяка държава.

То ще важи за първата половина на 2012 г., но ще задържи предлагането на 3-годишен връх – достатъчно, за да бъдат възстановени оскъдните запаси в световен план.

В Лондон цената по фючърсите за сорта „Брент“ се понижи с 4,1% до 104,90 долара за барел, докато в САЩ американският лек суров петрол загуби 5,2% от цената си до 94,95 долара за барел.

Някои анализатори обаче смятат, че дори споразумението в ОПЕК няма да направи много за задържане на ръста в цените на петрола през следващата година и дори може да го подкрепи.

„След известно обмисляне това може да доведе до известен ръст на цените, тъй като ОПЕК създава впечатлението, че е силна и поради тази причина ще може по-успешно да се защитава срещу понижения“, твърди Давид Вех, ръководител на отдела за проучвания на енергоносителите в JBC Enery във Виена.

Петролът попадна под натиска и на съобщение на американското министерство на енергетиката, което показа, че запасите от петрол в страната са нараснали с 462 000 барела през работната седмица, приключила на 9 декември. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 2 млн. барела.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
fallback