IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява, спадът за декември вече е над 6%

Според анализатори слабата ликвидност заради предстоящите празници може да свали метала до дори още по-ниски нива

10:07 | 14.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
Златото поевтинява, спадът за декември вече е над 6%

Цената на златото записа спад от 1,3 на сто през изминалата нощ, което върна котировките до нивата им от края на октомври. Понижението идва след вчерашното заседание на американския Федерален резерв, на което не бяха обявени нови мерки за подкрепа на финансовия сектор, пише MarketWatch.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че централната банка може и да обяви нови програми за увеличение на ликвидността, но вместо това от Фед посочиха, че икономиката на страната се развива възходящо, макар и с бавен темп.

Освен това от институцията изтъкнаха дълговата криза в Европа като основна заплаха за американската икономика, а не някакви вътрешни проблеми на страната.

Цената на златото с доставка през февруари се движи със спад от 1,3 на сто спрямо вчерашното затваряне при 1 641,20 долара за тройунция. Търговията в Ню Йорк вчера пък приключи на най-ниското ниво от 24 октомври насам.

„Цената на златото се вляе от фактори, които не отразяват непременно фундаментите”, коментира Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Securities.

Според него наближаващият край на годината и желанието на финансови институции и хедж фондове да покажат печалба в тези трудни времена вероятно натежават на котировките на златото. В същото време инвеститорите не са готови да заемат нови позиции, смята Стийл.

Златото би могло с лекота да поевтинее още по време на празниците заради по-ниската ликвидност, посочва той.

Само през настоящия месец златото е поевтиняла с 6,2 на сто, като в основата на това стои повишаването на курса на щатския долар на фона на изострянето на дълговата криза в еврозоната и дебатите за бъдещето на валутния съюз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
Александър_
преди 12 години
Патилане, ти защо не вземеш да напишеш книга. Аман от хора, които като прочетат една две теории на конспирацията и си мислят, че всичко им е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Sumurset
преди 12 години
Ако говорим скромно за българския пазар, преизчислено през еврото, златото си е запазило горе-долу стойността.А ако някой ви каже продавайте злато - купувайте хартия.....мисля че няма нужда от коментар.Аз се занимавам с него от 91-ва. 14 каратовото тогава го купувах по 6-8 лв. грама и продавах по 14. Сега го купувам по 40 и продавам по 80 ... изводът .....всеки да си го прави сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Балонът не се е спукал, според мен. Ще има една корекция на възходящия тренд до около 800. После полека-лека нагоре. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
OPASEN
преди 12 години
Хора, Вие добре ли сте ???Балонът се спука и от тук лека по лека (мазно!) ще продължава да пада ...Това го предвидих преди няколко месеца и който ме е чел и послушал знае!Ако някой иска да си направи един Reminder и след половин година да си провери котировките :-)Хайде със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
От 1971 г. доларът няма абсолютно никакво покритие, което да е привързано към него.Дотогава той беше привързан към златото, т.е. имаше златно покритие и всеки притежател на долара можеше да отиде в банка и да получи няколко грама злато, които го обезпечаваха. Но това беше прекратено през 1973 г. И малко хора тогава си даваха сметка, че това е краят не само на долара, но и на съвременния англосаксонски капитализъм.Вече и най-големите *** по света разбраха, че доларът е "едно нищо". САЩ навлизат във втора Велика депресия през 2012 г. Европа се приближава към колапса на валутния си съюз, който е неизбежен. Това са оценки на 12 водещи световни експерти, които могат да се обобщят по следния начин - решаването на дълговия проблем на Запада с трупане на повече дълг е безумие!!!Запомнете че всичко е планувано от ционисткият елит или така наречените господари на новият световен ред. Кризата е планирана и за това говоря от Март месец насам. Какво ще е равнището на новата хиперинфлация. Може да е такава каквато беше във Ваймарската република. Тогава парите се обезцениха до такава степен, че бяха използвани за тоалетна хартия. Кой от Вас би си дал парите в банка при нула процента лихва? Ако няма много такива, значи лихва "нула" е непазарно явление, рожба на болни бюрократични мозъци. То значи просто, че съществуват някакви пари, които са ничии, т.е. са външни за пазара, които просто следва да бъдат излети. Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много. Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Алчността е основния белег на банкерското съсловие, а сега тя се е превърнала в неизличима болест. Спасителните пари се насочиха към банките, за поддържане на една остаряла и провалена финансова система, градяща се върху лихвите. Американският долар в същност не е нито национална, нито международна валута, защото той е притежание на Федералния резерв, а той е частен! Защо не се казва истината, че в основата на кризите е ЛЪЖАТА и ИЗМАМАТА на еврейските супербанки начело с Ротшилд, Джи.Пи.Морган, и Рокфелер, Goldman Saks, които контролират Федералния резерв и печатат доларите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Световната икономика повече не може да търпи такова положение. САЩ продължават да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас". Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Цената на златото ще расте все по-бързо, тъй като само златото ще остане мярка за стойността на всички останали стоки и единственият еквивалент, който може да осигури съхранението на капиталите в период на кризи и банкрути.Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят виждат какво ще стане !!!Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Бря,Бря......почнаха да плашат стадото да не купуват злато. Значи Извод: Очаквайте скоро златото да се изстреля до луната......На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно.Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато?То ако беше така защо през 1971 САЩ затвориха "златният прозорец" ?Защо, отказаха да разменят злато срещу долари (но не и да дават долари срещу злато) ? Защо, когато Германия поиска през 60-те години от САЩ да и замени доларите със злато, по официално декларираният курс, посланикът на САЩ изтърча към канцлера и му каза:" Не забравяйте че на изток е Съветската армия а между нея и вас са американските войски - така че хубаво си помислете дали искате да обърнете доларите в злато! ЗЛАТОТО си е извоювало през вековете правото да се нарича ПАРИ! - това е СТОКАТА която всички "искат да имат"; не се "разваля" със времето и е с оптимално съотношение цена /обем !!! Златото скоро ще стигне и до 5000 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още